Ylioppilastutkinto

Ylioppilaskirjoitukset

Voit lukea lisää ylioppilastutkinnosta osoitteesta ylioppilastutkinto.fi.

Tutkinnon rakenne

Ylioppilastutkinnon rakenne, jos aloitat tutkinnon suorittamisen viimeistään syksyllä 2021

Ylioppilastutkintoon kuuluu neljä pakollista koetta. Äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe on kaikille pakollinen (tai S2-koe, jos olet suorittanut S2-oppimäärän). Kolme muuta pakollista koetta kokelas valitsee ryhmästä, johon kuuluvat:

 • toisen kotimaisen kielen koe,
 • vieraan kielen koe,
 • matematiikan koe ja
 • reaaliaineissa järjestettävä koe.

Pakollisten kokeiden lisäksi kokelas voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen.

Matematiikassa ja monissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason mukaiset kokeet. Vähintään yhdessä pakollisessa kokeessa on suoritettava vaativamman tason mukainen koe.

Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajautetusti enintään kolmella perättäisellä tutkintokerralla. Myöhemmin ylioppilastutkintoa voi täydentää ylimääräisillä kokeilla, joista saa erillisen todistuksen.

Ylioppilastutkinto perustuu pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien oppimääriin. Osallistumisoikeus ylioppilaskirjoituksiin on opiskelijalla, joka on suorittanut kirjoitusaineessa pakolliset kurssit kyseisen aineen kirjalliseen kokeeseen mennessä. Lyhyessä kielessä pitää olla vähintään 3 kurssia suoritettuina.

Tuntijakokokeiluun osallistuvan osallistumisoikeus: reaaliaineen ylioppilaskokeeseen aineessa, jossa ei ole yhtään pakollista kurssia, lukion oppimäärää suorittava voi osallistua opiskeltuaan vähintään kaksi aineen lukiokurssia.

Kokeet esitarkastetaan koululla, mutta lopullisesti kokeen arvostelee ylioppilastutkintolautakunta.

Ylioppilastutkinnon rakenne, jos aloitat tutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen

Laki ylioppilastutkinnosta 502/2019

3 § Ylioppilastutkinnon kokeet

Ylioppilastutkintoon kuuluu äidinkielessä ja kirjallisuudessa, toisessa kotimaisessa kielessä, vieraissa kielissä, matematiikassa sekä luonnontieteellisissä ja humanistis-yhteiskunnallisissa oppiaineissa (reaaliaineet) järjestettäviä kokeita.

10 § Ylioppilastutkinnossa suoritettavat kokeet

Ylioppilastutkintoa suorittavan kokelaan on suoritettava viisi koetta, joihin sisältyy äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe sekä kokelaan valinnan mukaan vähintään kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä, vieraassa kielessä ja reaaliaineessa järjestettävä koe.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuihin kokeisiin voi kuulua vain yksi koe samassa oppiaineessa. Kokelas voi lisäksi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen.

Tutkintoon on sisällyttävä vähintään yksi vaativampi koe (ns. pitkän oppimäärän mukainen koe).

Tutkinto alkaen kevät 2022

Ylioppilastutkinto tulee suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana kuten tähänkin asti.

 • 5 koetta: nykyrakenne + 1 koe. EDELLEEN OLTAVA YKSI PITKÄN OPPIMÄÄRÄN MUKAINEN KOE.
 • Kompensaatio tulee säilymään.
 • Pakollinen / ylimääräinen koe -käsitteet poistuvat.
 • Kokeen tasoa voi vaihtaa myös tutkinnon sisällä.

Lue lisää: ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/k2022-tutkintouudistus

Pa­kol­li­set kokeet hyväksytysti suorittaneelle ja lukion päättö­to­dis­tuk­sen (tai vastaavan todistuksen ammatillisen tutkinnon suo­rit­ta­mises­ta) saavalle kokelaalle annetaan ylioppilastutkin­toto­dis­tus.

Ylioppilaskokeet ovat digitaalisia. Kokeissa tarvitset oman laitteen ja kuulokkeet. Halutessasi langallinen hiiri.

Lue opiskelijan ohje sähköisiin ylioppilaskokeisiin. Lisää ohjeita löydät Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-sivustolla.

Ylioppilastutkintolautakunnan tiedote (14.12.2018) koskee ylioppilaskokeita ja niissä käytettäviä laitteita. Tutustuthan tiedotteeseen.

 • Onnea uusille ylioppilaille!
  Kallaveden lukiosta ylioppilaaksi pääsevät seuraavat: Aaltomeri Sarianna Antikainen Lanmei Elina Aleksandra Hahl Ola Armas Holopainen Ilona Anna Maria Jääskeläinen Noora Ulrika Makkonen Maiju Vilhelmiina Ollikainen Henna Sofia Pesonen Stina Linnea […]
 • Abiturienttien huoltajienilta ti 7.11.
  Tervetuloa Kallaveden lukion kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoiden huoltajieniltaan! Tilaisuus toteutetaan Teamsissa. Jos et ole saanut sähköpostiisi kutsua, ole yhteydessä tiina.karjalainen@kuopio.fi Illan ohjelma: Illan avaus, rehtori Ensio Vatanen Jatko-opinnot Itä-Suomen […]
 • Syksyn ylioppilaskirjoitusten tulokset saadaan to 9.11.
  9.11. klo 9 pisterajat julkaistaan lautakunnan verkkosivuilla ja lukiot saavat tulokset, jotka siirretään Wilmaan. Korottajat voivat kysyä tuloksia koulun kansliasta. 10.11. klo 9 kokelas (ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja) näkee […]
 • Avoimet ovet Kallaveden lukiolla 15.-16.11. – tiedoksi yläkoulujen opinto-ohjaajille
  Yläkoulujen opinto-ohjaajille Voit ilmoittaa koulusi Kuopion toisen asteen yhteisiin avoimiin oviin ja tutustumaan Kallaveden lukiolle 15. -16.11.2023 oheisella lomakkeella. Lukioesittelyt ja koulukierrokset ovat keskiviikkona ja torstaina tasatunnein. Lämpimästi tervetuloa avoimiin […]
 • Tervetuloa 1. vuoden opiskelijoiden huoltajieniltaan 31.10.
  Tervetuloa Kallaveden lukion ensimmäisen opintovuoden opiskelijoiden huoltajien iltaan Kallaveden lukion saliin (3. kerros) tiistaina 31.10. klo 18. Koulun pihalla voi ilta-aikaan pysäköidä, jos siellä on tilaa. Opiskelijoiden järjestämä kahvitarjoilu klo […]