Ohjeita kielten YO-kokeisiin

Lue ohjeita kielten sähköisiin ylioppilaskokeisiin.
Lue digitaalisista kokeista myös Ylioppilastutkintolautakunnan sivulta!

YLIOPPILSTUTKINTOLAUTAKUNNAN TIEDOTTEESTA 24.10.2016:
Ylioppilastutkinnon sähköinen kielikoe keväästä 2017 alkaen

Kevään 2017 tutkinnosta alkaen vieraan kielen ja syksyn 2017 tutkinnosta alkaen toisen kotimaisen kielen sähköisissä kokeissa kokelas voi valita, missä järjestyksessä hän suorittaa koetehtävät. Hän voi palata kirjallisia taitoja mittaavien tehtävien aineistoihin ja joihinkin kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien aineistoihin koeajan kuluessa. Kokelas voi palata myös kaikkiin vastauksiinsa. Koeaika on kuusi tuntia.

Kokelas käynnistää itse kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien äänitteet ja videot. Tehtävät voivat sijaita kokeessa erillään toisistaan. Äänitteiden kuuntelukerrat on rajoitettu, mutta tutustumis- ja vastausajan pituuden kokelas saa päättää itse. Kokeessa voi olla myös vain kerran kuultavia osuuksia.

Videotehtävissä kokelas voi tauottaa ja kelata videota taaksepäin eikä katselukertoja ole rajoitettu.

Kuullunymmärtämistä mittaavien tehtävien toteutustapaan on mahdollista tutustua Digabi.fi -sivulla julkaistavassa esimerkkikokeessa, jonka voi järjestää Abitti -kurssikoejärjestelmällä.

Tehtävän suorittamiseen tarvittava ohjeistus annetaan tehtävän yhteydessä. Ohjeistuksessa vastauksen sanamäärä voi olla rajoitettu. Avokysymysten vastausten tulee olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Ylipitkät vastaukset voivat edelleen johtaa pistevähennyksiin.

Kokelas voi käyttää kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien tekemiseen haluamansa ajan, mutta tehtävät laaditaan siten, että niiden yhteenlaskettu arvioitu suoritusaika on noin yksi tunti. Tarve erityisjärjestelynä myönnettävälle pitkätaukoiselle äänitteelle poistuu, sillä kokelas voi itse käyttää äänitteiden kuuntelukertojen välissä haluamansa ajan. Erityisjärjestelynä kokelas voi edelleen saada kaksi tuntia lisäaikaa.

Kokelaalla on edelleen mahdollisuus suorittaa kaksi lyhyen oppimäärän kielikoetta samana päivänä ja saada sitä varten kaksi tuntia lisäaikaa.

 • Yhteisvalinnan tulokset julkaistaan 13.6.2024
  Ota opiskelupaikkasi vastaan Opintopolku-palvelussa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 27.6.2024. Kallaveden lukion opinto-ohjaaja Ella Koistinen on tavoitettavissa puhelimitse to ja pe 13.6. ja 14.6.2024 klo 9 – 15. Olethan yhteyksissä, jos sinulla […]
 • Kanslia auki kesäkuussa 1.6. – 20.6.
  Koulun kanslia on auki arkisin kesäkuun 20. päivään saakka klo 8 – 15 (perjantaisin klo 8 – 14). Ylioppilaskokeisiin ilmoittautumisia otetaan vastaan 5.6. klo 15 saakka.
 • Onnea uusille ylioppilaille!
  Kallaveden lukiosta pääsevät ylioppilaiksi seuraavat kokelaat. Lämpimät onnittelut! Ahosilta Anna Sofia Kristiina Airaksinen Amalia Aleksandra Alatalo Moona Meeri Maria Al-Hasuna Albatul Al-Sherif Mohammed-Mehdi Asikainen Mikko Kristian Auvinen Kerttu Helmi Elisa […]
 • YLIOPPILASKIRJOITUSTEN TULOKSET 14.5.
  Keväään ylioppilaskirjoitusten tulokset saadaan tiistaina 14.5. klo 9. Sen jälkeen tulokset siirretään koulussa oleville kokelaille Wilmaan. Korottajat voivat kysyä tuloksiaan koulun kansliasta. Seuraavana päivänä tulokset ovat nähtävillä Oma Opintopolussa. Tuloksiin […]
 • Abi: haluatko lunastaa lukiolaiskannettavan itsellesi?
  Lukio-opintojen päättyessä sinulla on kolme toimintavaihtoehtoa Lukiolaiskannettavasi jatkon suhteen.  Voit lunastaa koneen itsellesi hintaan 29,80 €. Voit palauttaa koneen ja laturijohdon koululle. Voit pitää koneen vielä itselläsi, mikäli opintosi jatkuvat […]