Ohjeita kielten YO-kokeisiin

Lue ohjeita kielten sähköisiin ylioppilaskokeisiin.
Lue digitaalisista kokeista myös Ylioppilastutkintolautakunnan sivulta!

YLIOPPILSTUTKINTOLAUTAKUNNAN TIEDOTTEESTA 24.10.2016:
Ylioppilastutkinnon sähköinen kielikoe keväästä 2017 alkaen

Kevään 2017 tutkinnosta alkaen vieraan kielen ja syksyn 2017 tutkinnosta alkaen toisen kotimaisen kielen sähköisissä kokeissa kokelas voi valita, missä järjestyksessä hän suorittaa koetehtävät. Hän voi palata kirjallisia taitoja mittaavien tehtävien aineistoihin ja joihinkin kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien aineistoihin koeajan kuluessa. Kokelas voi palata myös kaikkiin vastauksiinsa. Koeaika on kuusi tuntia.

Kokelas käynnistää itse kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien äänitteet ja videot. Tehtävät voivat sijaita kokeessa erillään toisistaan. Äänitteiden kuuntelukerrat on rajoitettu, mutta tutustumis- ja vastausajan pituuden kokelas saa päättää itse. Kokeessa voi olla myös vain kerran kuultavia osuuksia.

Videotehtävissä kokelas voi tauottaa ja kelata videota taaksepäin eikä katselukertoja ole rajoitettu.

Kuullunymmärtämistä mittaavien tehtävien toteutustapaan on mahdollista tutustua Digabi.fi -sivulla julkaistavassa esimerkkikokeessa, jonka voi järjestää Abitti -kurssikoejärjestelmällä.

Tehtävän suorittamiseen tarvittava ohjeistus annetaan tehtävän yhteydessä. Ohjeistuksessa vastauksen sanamäärä voi olla rajoitettu. Avokysymysten vastausten tulee olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Ylipitkät vastaukset voivat edelleen johtaa pistevähennyksiin.

Kokelas voi käyttää kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien tekemiseen haluamansa ajan, mutta tehtävät laaditaan siten, että niiden yhteenlaskettu arvioitu suoritusaika on noin yksi tunti. Tarve erityisjärjestelynä myönnettävälle pitkätaukoiselle äänitteelle poistuu, sillä kokelas voi itse käyttää äänitteiden kuuntelukertojen välissä haluamansa ajan. Erityisjärjestelynä kokelas voi edelleen saada kaksi tuntia lisäaikaa.

Kokelaalla on edelleen mahdollisuus suorittaa kaksi lyhyen oppimäärän kielikoetta samana päivänä ja saada sitä varten kaksi tuntia lisäaikaa.

 • Syksyn ylioppilaskirjoitukset 11.9. – 25.9.
  Ylioppilaskirjoitukset alkavat maanantaina 11.9. ja päättyvät maanantaina 25.9. Kokeita järjestetään omalla lukiolla, Lumitilla ja Klassikalla. Lue tarkemmin Abi-infot – Kallaveden lukio
 • Lukuvuosi alkaa torstaina 10.8. – tervetuloa!
   Koulu alkaa ENSIMMÄISEN VUODEN OPISKELIJOILLA torstaina 10.8.2023 klo 10.00. JOS HALUAT TULLA KÄYMÄÄN LUKIOLLA ENNEN KOULUN ALKUA, se on mahdollista maanantaina 7.8. klo 12 – 14. Paikalla opinto-ohjaajat ja tutor-opiskelijoita. […]
 • Uusi opiskelija – tervetuloa Kallaveden lukioon!
  Paljon onnea hienosta valinnastasi – tervetuloa opiskelijaksi Kallaveden lukioon! Tässä tärkeää tietoa lukio-opintojesi aloittamiseksi. Muista lukea huolella myös kouluvirastosta tullut ohje. Opiskelupaikan vastaanottaminen Opintopolku-palvelussa ja Wilmassa: vahvista ensin opintopaikkasi Opintopolku-palvelussa. […]
 • Kallaveden lukion lukuvuosi 2022 – 2023 paketissa…
  … lue vuosikertomuksesta , mitä kaikkea olemme tehneet!
 • Kevään 2023 YO-tulokset ovat tulleet – onnea uusille ylioppilaille!
  Lämpimät onnittelut kevään uusille ylioppilaille! Lue huolella tämä uutinen, sillä se sisältää tietoa ylioppilasjuhlasta ja ylioppilastodistuksista. Kallaveden lukiosta on päässyt ylioppilaaksi (päivitetty 2.6.2023) Al Haddad Mohamad Ansela Anna-Liisa (kaksoistutkinto) Anttila […]