Ohjeita kielten YO-kokeisiin

Lue ohjeita kielten sähköisiin ylioppilaskokeisiin.
Lue digitaalisista kokeista myös Ylioppilastutkintolautakunnan sivulta!

YLIOPPILSTUTKINTOLAUTAKUNNAN TIEDOTTEESTA 24.10.2016:
Ylioppilastutkinnon sähköinen kielikoe keväästä 2017 alkaen

Kevään 2017 tutkinnosta alkaen vieraan kielen ja syksyn 2017 tutkinnosta alkaen toisen kotimaisen kielen sähköisissä kokeissa kokelas voi valita, missä järjestyksessä hän suorittaa koetehtävät. Hän voi palata kirjallisia taitoja mittaavien tehtävien aineistoihin ja joihinkin kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien aineistoihin koeajan kuluessa. Kokelas voi palata myös kaikkiin vastauksiinsa. Koeaika on kuusi tuntia.

Kokelas käynnistää itse kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien äänitteet ja videot. Tehtävät voivat sijaita kokeessa erillään toisistaan. Äänitteiden kuuntelukerrat on rajoitettu, mutta tutustumis- ja vastausajan pituuden kokelas saa päättää itse. Kokeessa voi olla myös vain kerran kuultavia osuuksia.

Videotehtävissä kokelas voi tauottaa ja kelata videota taaksepäin eikä katselukertoja ole rajoitettu.

Kuullunymmärtämistä mittaavien tehtävien toteutustapaan on mahdollista tutustua Digabi.fi -sivulla julkaistavassa esimerkkikokeessa, jonka voi järjestää Abitti -kurssikoejärjestelmällä.

Tehtävän suorittamiseen tarvittava ohjeistus annetaan tehtävän yhteydessä. Ohjeistuksessa vastauksen sanamäärä voi olla rajoitettu. Avokysymysten vastausten tulee olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Ylipitkät vastaukset voivat edelleen johtaa pistevähennyksiin.

Kokelas voi käyttää kuullun ymmärtämistä mittaavien tehtävien tekemiseen haluamansa ajan, mutta tehtävät laaditaan siten, että niiden yhteenlaskettu arvioitu suoritusaika on noin yksi tunti. Tarve erityisjärjestelynä myönnettävälle pitkätaukoiselle äänitteelle poistuu, sillä kokelas voi itse käyttää äänitteiden kuuntelukertojen välissä haluamansa ajan. Erityisjärjestelynä kokelas voi edelleen saada kaksi tuntia lisäaikaa.

Kokelaalla on edelleen mahdollisuus suorittaa kaksi lyhyen oppimäärän kielikoetta samana päivänä ja saada sitä varten kaksi tuntia lisäaikaa.

  • Syksyn ylioppilaskirjoitukset 12.9. – 26.9.
  • Tietoa kevään ylioppilaskokelaille
    Kevään 2022 ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15.3. Tietoa yo-kokeiden järjestelyistä löydät täältä: Kallaveden lukio » Abi-infot. Tarvitset kokeissa oman, Abitti-ympäristössä toimivan laitteen ja langalliset kuulokkeet. ”Kokelaan velvollisuus on huolehtia, että hänellä […]
  • 2. vuoden opiskelijoiden huoltajien ilta ti 25.1. klo 18
    Tervetuloa 2. opintovuoden opiskelijoiden huoltajien iltaan tiistaina 25.1. klo 18. Toteutamme illan ohjelman Teamsissa, ryhmänohjaajat lähettävät kutsut ja Teams-linkit Wilma-viestinä. Paperikutsut on lähetetty jo aiemmin koteihin opiskelijoiden mukana. Tervetuloa mukaan! […]