Opiskelijan toimeentulo

Työssäkäynti opintojen ohella

Työssäkäynti opintojen ohella on yksi tapa rahoittaa opiskelua ja elämää sekä saada työkokemusta. Huomioi kuitenkin, että lukiolaisen päätyö on opiskelu, ja aikaa on hyvä jäädä muuhunkin elämään kuin vain työhön ja opiskeluun. Jotta aikaa jää opiskeluun ja muuhun elämään, kannattanee rajoittaa työnteko enintään 10 tuntiin viikossa.

Opintotuki

Opintotuki on valtion maksama avustus, joka maksetaan opiskelijan tilille kuukausittain. Kelan myöntämä opintotuki koostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Kela myöntää opintotukea pääsääntöisesti seuraavasti:

 • opintorahaa 17 vuotta täyttäneille opiskelijoille
 • valtion takaamaa opintolainaa opintorahaa tai aikuiskoulutustukea saaville opiskelijoille.

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä. Voit hakea opintolainan valtiontakausta Kelalta opintotukihakemuksesi yhteydessä. Jos sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus, voit hakea opintolainaa omasta pankistasi. Koska opintolainan takaa valtio, pankki ei vaadi lainalle muuta vakuutta. Valmistuneilla on oikeus myös opintolainan verovähennykseen, jos he ovat suorittaneet tutkinnon määräaikaan mennessä (tutkinnon tavoiteaika + 2 vuotta).

Päivälukion opiskelija voi hakea Kelan opintotukea päätoimisiin opintoihin. Opinnot ovat päätoimisia kun:

 • niiden laajuus on vähintään 75 kurssia
 • osallistuu vähintään 10 kurssiin tai 2 yo-kokeeseen / lukukausi

Opintotuen määrä lukio-opintoihin (2. asteen opinnot) vaihtelee iän ja asumismuodon mukaan, josta tarkemmin tässä liitteessä (pdf). Lisäksi sen määrään ja kestoon voivat vaikuttaa omat ja vanhempien tulot.

Päivälukion opintotukea myönnetään yhdeksäksi kuukaudeksi / lukuvuosi (1.8-31.7), eli jos et ole nostanut lukuvuoden opintotukea ennen kesää, voit hakea kesäopintotukea kesäopinnoille.

Opintotuen maksamisen edellytyksenä on myös opintojen riittävä edistyminen. Kela tarkastaa edistymisen syksyisin, ja mikäli opinnoissa ei ole edistytty riittävästi, Kela voi periä opintotukea takaisin 15% korotuksella.

Kelan www-sivut
Tiedot opintotuesta ja myös mahdollisuus kysyä asioista keskustelufoorumin kautta.
kela.fi/opintotuki

Koulumatkatuki

Koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville. Voit saada koulumatkatukea, kun

 • yhdensuuntainen koulumatkasi asunnolta oppilaitokseen on vähintään 10 kilometriä
 • koulumatkojesi kustannukset ovat yli 54 e/kk (ei koske Waltti-liikennettä)

Opiskelutodistuksen tukien hakemista varten saat kansliasta.

 • Syksyn ylioppilaskirjoitukset 12.9. – 26.9.
 • Tietoa kevään ylioppilaskokelaille
  Kevään 2022 ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15.3. Tietoa yo-kokeiden järjestelyistä löydät täältä: Kallaveden lukio » Abi-infot. Tarvitset kokeissa oman, Abitti-ympäristössä toimivan laitteen ja langalliset kuulokkeet. ”Kokelaan velvollisuus on huolehtia, että hänellä […]
 • 2. vuoden opiskelijoiden huoltajien ilta ti 25.1. klo 18
  Tervetuloa 2. opintovuoden opiskelijoiden huoltajien iltaan tiistaina 25.1. klo 18. Toteutamme illan ohjelman Teamsissa, ryhmänohjaajat lähettävät kutsut ja Teams-linkit Wilma-viestinä. Paperikutsut on lähetetty jo aiemmin koteihin opiskelijoiden mukana. Tervetuloa mukaan! […]