Apua lukion aloitukseen
Lukion aloitus
Tervetuloa aloittamaan lukio-opintojasi Kallaveden lukiossa! Opinnot alkavat omaan opiskeluryhmään ja ryhmänohjaajaan tutustumisella, jonka jälkeen kurssit alkavat.
1. Jakson opo-paketti: Minä opiskelijana (OP1)
1. Jakson opo-paketissa saat hyvän perehdytyksen koulun aloitukseen ja omien opintojen suunnitteluun sekä voit kysyä mieltä askarruttavista ajankohtaisista asioista. Ainakin seuraavia asioita käydään opo-paketissa yhteisesti läpi:
- Perehtyminen koulun käytänteisiin.
- Tutustutaan koulun tiloihin.
- Tutustutaan Wilmaan.
- Kerrotaan koulun painotuksista ja mahdollisuuksista.
- Tutustutaan opinto-oppaaseen ja opiskelun pelisääntöihin.
- Pohditaan omia kiinnostuksia ja arvoja.
- Suunnitellaan omaa tulevaisuutta.
- Tehdään kurssivalintoja tuleville jaksoille ja 2. vuodelle.
- Kehitetään opiskelutaitoja.
- Perehdytään YO-kokeeseen ja lukio-opintojen suorittamiseen.
- Erityisopettaja, kuraattori ja koulupsykologi sekä terveydenhoitaja esittäytyvät.
- Tutustutaan etukäteen päättöviikkoon.
Opotunnit jatkuvat myöhemmissä jaksoissa.
Tutorit
Koulun henkilöstön lisäksi tukenasi ovat tutorit, jotka ovat vanhempia opiskelijoita ja heiltä voi aina kysyä mitä vain mikä mietityttää. Sinulle nimetään oma nimikkotutor ja voit huoletta lähestyä tutoreita koska he ovat vaitiolovelvollisia.
Kurssien suunnittelu
Ensimmäisen jakson aikana suunnittelet lukuvuoden muut jaksot. Opinnot suunnitellaan Wilmalla ja siihen saat perehdytyksen opotunneilla. Opiskelija vastaa itse opintojen suunnittelusta, ja saa tarvittaessa siihen apua mm. opoilta.
Jos opiskelet normaalitahdissa 3:ssa vuodessa, kursseja kannattaa valita 5-7 / jakso, niin että vuoden lopussa kursseja on n. 28-32. Jos kolmen vuoden vauhti käy liian raskaaksi, käy juttelemassa opon kanssa.
Lukiossa on pakollisia kursseja sekä vapaavalintaisia kursseja. Pakolliset kurssit on suoritettava jokaisesta aineesta, mutta paljon jää itse valittavaksi. Keskeistä valinnassa ovat oma kiinnostus ja mitä hyötyä kursseista ajattelet olevan. Hyöty voi olla esimerkiksi pisteitä korkeakoulun valintamenettelyssä tai jonkin pätevyyden (esim. hygieniapassin) suorittaminen, joka voi auttaa työnhaussa. Kiinnostus on kuitenkin kaikista olennaisinta, koska se tuo mielekkyyttä, motivaatiota ja jaksamista opiskeluihin. Kursseja kannattaa valita ennakkoluulottomasti ja tutustua moneen eri aineeseen, ennen kuin lopullisesti päättää mitä aineita kirjoittaa.
Opinto-oppaasta löytyvät kurssivalintasuositukset niin normaalituntijakoon kuin kokeilutuntijakoon sekä paljon tietoa opiskelujen käytännön asioihin.
Lukiolaisen lukujärjestys voi näyttää esimerkiksi tältä: