Kehitä opiskelutaitojasi

Lukio on peruskoulua haasteellisempi oppilaitos: opiskeltavaa on enemmän ja se on monimutkaisempaa kuin peruskoulussa. Hyvään menestykseen päästäksesi tai jatkaaksesi sitä, kehitä opiskelutottumuksiasi ja opiskelutaitojasi sekä tarvittaessa käytä tukikursseja ja läksypajaa. Kaikki aloittavat opiskelijat myös seulotaan mahdollisten lukivaikeuksien osalta.

Tukea opiskeluun

Jos aineen perushallinnassa on puutteita, käytä ensisijaisesti seuraavia tukimuotoja. Kallaveden lukiossa on valittavissa oppimista tukevia opintojaksoja äidinkieleen, ruotsiin ja englantiin. ”Tukikursseilla” kertaat peruskoulun oppimäärää ja saat valmiuksia lukio-opiskeluun kyseisessä aineessa. Lukuvuoden aikana toimii välistä myös läksy- tai tukipajoja, jossa voit tehdä kyseisen aineen tehtäviä ja saada opettajan ohjausta niihin. ”Tukikursseja” suositellaan, mikäli arvosana aineessa on alle 7. Opettajat voivat pyydettäessä antaa myös tukiopetusta ja erityisopettaja tai opinto-ohjaaja voi opettaa opiskelutaitoja.

Opiskelutaitojen kehittäminen

Opiskelutaidot ovat opittavia taitoja, jolla voit parantaa suoritustasoa lukio-opinnoissa, mutta ennen kaikkea niiden osaaminen tuottaa mielekkyyttä ja hallinnan tunnetta opiskeluun. Ja niin kuin kaikessa taitojen oppimisessa, myös opiskelutaitojen oppiminen vaatii määrätietoista harjoittelua.

Keskeistä opiskelutaidoissa on:

 •  Oman sisäisen motivaatio syntyminen ja vahvistuminen: Olet yhdistänyt aineen opiskelun omiin suunnitelmiisi ja pidät sen osaamista tärkeänä.
 • Opiskelun itsesäätelytaidot: Suunnittelet ja arviot omaa opiskeluasi ja pystyt pitämään kiinni suunnitelmistasi. Olet aktiivinen. Olet valmis tekemään töitä niin opintojen kuin opiskelutaitojen kehittymisen suhteen.
 • Syväsuuntautuneisuus: Pyrit ymmärtämään opiskellut asiat niin, että voit esimerkiksi selittää ne muille.
 • Aktiiviset opiskelutekniikat: Et vain kopioi tai alleviivaa mekaanisesti, vaan luot oppimista tekemällä mind-mappeja, tiivistelmiä, referaatteja omin sanoin, kirjoitat esseitä, käyt keskusteluita ja väittelyitä sekä perustelet väitteesi.

Opiskelua ja opiskelutaidon kehittymistä tukevat:

 • Opiskelua tukeva ja häiriötön opiskeluympäristö.
 • Tasapaino elämässä, eli opiskelun lisäksi riittävästi liikuntaa, unta, sosiaalisia suhteita.
 • Tuki opiskelulle esim. kavereilta ja perheeltä.

Opiskelutaitoja opetetaan opotunneilla sekä yleisesti kaikissa aineissa erityisesti opiskeltavaan aineeseen liittyen.

Studeon opo-kirjasta ja netistä löytyy paljon materiaalia erilaisista oppimistyyleistä ja opiskelutekniikoista. Niitä voi kokeilla löytääksesi itsellesi uusia ideoita oppimiseen.

 • Yhteisvalinnan tulokset julkaistaan 13.6.2024
  Ota opiskelupaikkasi vastaan Opintopolku-palvelussa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 27.6.2024. Kallaveden lukion opinto-ohjaaja Ella Koistinen on tavoitettavissa puhelimitse to ja pe 13.6. ja 14.6.2024 klo 9 – 15. Olethan yhteyksissä, jos sinulla […]
 • Kanslia auki kesäkuussa 1.6. – 20.6.
  Koulun kanslia on auki arkisin kesäkuun 20. päivään saakka klo 8 – 15 (perjantaisin klo 8 – 14). Ylioppilaskokeisiin ilmoittautumisia otetaan vastaan 5.6. klo 15 saakka.
 • Onnea uusille ylioppilaille!
  Kallaveden lukiosta pääsevät ylioppilaiksi seuraavat kokelaat. Lämpimät onnittelut! Ahosilta Anna Sofia Kristiina Airaksinen Amalia Aleksandra Alatalo Moona Meeri Maria Al-Hasuna Albatul Al-Sherif Mohammed-Mehdi Asikainen Mikko Kristian Auvinen Kerttu Helmi Elisa […]
 • YLIOPPILASKIRJOITUSTEN TULOKSET 14.5.
  Keväään ylioppilaskirjoitusten tulokset saadaan tiistaina 14.5. klo 9. Sen jälkeen tulokset siirretään koulussa oleville kokelaille Wilmaan. Korottajat voivat kysyä tuloksiaan koulun kansliasta. Seuraavana päivänä tulokset ovat nähtävillä Oma Opintopolussa. Tuloksiin […]
 • Abi: haluatko lunastaa lukiolaiskannettavan itsellesi?
  Lukio-opintojen päättyessä sinulla on kolme toimintavaihtoehtoa Lukiolaiskannettavasi jatkon suhteen.  Voit lunastaa koneen itsellesi hintaan 29,80 €. Voit palauttaa koneen ja laturijohdon koululle. Voit pitää koneen vielä itselläsi, mikäli opintosi jatkuvat […]