Opiskelun tuki
Opinto-ohjaus
Lue lisää opinto-ohjauksen sivuilta.
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuollon tavoitteena on ylläpitää ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia. Opiskeluterveydenhoitajat ja -lääkärit ovat osa opiskeluhuoltoa. Yhteistyötä tehdään monialaisesti mm. opiskelijoiden ja huoltajien, opiskeluhuollon kuraattoreiden ja psykologien sekä oppilaitosten kanssa.
Terveydenhoitaja
Kallaveden lukion terveydenhoitaja on Tiina Ollikainen, puh. 0447186559
Lukioiden yhteisvastaanoton terveydenhoitaja on Janniina Miettinen, puh. 0447186239
Vastaanotto sijaitsee terveyskeskuksella osoitteessa Tulliportinkatu 15 I-rappu 4.krs (käynti Maaherrankadun puolelta, hissit H- ja J- rappu)
Ajanvarauksen voit tehdä puhelimitse, sähköisen asiointipalvelun kautta (vaatii verkkopankkitunnukset) tai Wilma-viestillä.
Puhelinaika ma–pe klo 8–8.30 ja klo 11-11.30
Sähköinen ajanvaraus: Digipalvelujen hakemisto – Pohjois-Savon hyvinvointialue – Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Emme vastaa tekstiviesti- tai sähköpostiajanvarauksiin, koska tarvitsemme henkilötunnuksen. Henkilötunnusta ei suositella lähetettäväksi suojaamattomalla yhteydellä.
Vastaanotto ilman ajanvarausta ma-pe klo 12-13,
Avovastaanotolla voit hoitaa:
- ajanvarausasiat
- sairauslomatodistustarpeen arvioinnit
- näytelähetteet
- muut akuutit asiat
Ajanvaraus tarvitaan seuraavissa asioissa
- terveystarkastukset ja kutsuntatarkastukset
- raskauden ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen liittyvät asiat
- opiskelukykyyn ja terveyden tukemiseen, mm. mielialaan, uneen, ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvät asiat
- rokotukset
- ylioppilastutkintolautakunnalle tarvittavat lausunnot
Lääkäri
Lääkärin vastaanotolle varataan aika terveydenhoitajan kautta. Kaikki opiskeluterveydenhuollon lääkärit ottavat vastaan pääterveysasemalla osoitteessa Tulliportinkatu 15, H-rappu. Ilmoittautuminen edeltävästi 1.kerroksessa. Opiskelijoiden sairaanhoito hoidetaan pääsääntöisesti opiskeluterveydenhuollossa. Jos opiskeluterveydenhuollossa ei ole vapaita lääkäriaikoja, ohjataan opiskelija asuin-/opiskelupaikkakunnan osoitteen mukaan terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolle.
- Opiskeluterveydenhuolto on maksutonta alle 18-vuotiaille. Yli 18-vuotiaiden maksut määräytyvät asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaan. Terveystarkastukset ovat maksuttomia kaikille.
- 18 vuotta täyttäneiltä peritään lääkärin sairausvastaanoton käyntimaksu terveysasemilla ja opiskeluterveydenhuollossa (A 7§) 20,90 euroa kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa
- Käyttämättä/perumatta jätetty tutkimus- tai vastaanottoaika 51,50 euroa. Maksu voidaan periä asetuksella säädetyin kriteerein 18 vuotta täyttäneeltä asiakkaalta.
Lukiolaisen terveystarkastukset
Kaikki lukion aloittaneet opiskelijat kutsutaan terveydenhoitajan tarkastukseen ensimmäisen lukuvuoden aikana. Opiskelijalle varataan tarvittaessa ensimmäisenä opintovuonna myös lääkärintarkastus.
Opiskelijavaihtoon liittyvät terveystarkastukset ohjataan hoitamaan yksityissektorilla.
Lisätietoa opiskeluterveydenhuollosta löydät osoitteesta: https://www.kuopio.fi/kuopion-lukiot.
Katso video lukioiden terveydenhuoltopalveluista tästä linkistä.
Koulutapaturmien korvaaminen
Kuopion kaupunki on ottanut Vakuutusyhtiö Ifistä ryhmätapaturmavakuutuksen. Vahinkoilmoitus on tehtävä koulusihteerille mahdollisimman pian. Lue lisää koulutapaturmista täältä.
Suun terveydenhuollon ajanvaraus ja neuvonta
ma – pe 017 – 186611 klo 8 – 11
Osana opiskeluterveydenhuoltoa kaikki päätoimisesti Kuopiossa opiskelevat voivat kotikunnastaan riippumatta hakea suun terveydenhuollon palveluja Kuopion terveyskeskuksesta.
Hammaslääkäripäivystys
Suun terveydenhuoltopalvelut – Pohjois-Savon hyvinvointialue – Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Hammaslääkäripäivystys
Erityisopettaja
Erityisopettajana toimii Annulotta Marjanen. Hänen vastaanottonsa on koulun 1. kerroksessa ja hän on tavattavissa kaikkina arkipäivinä. Hänet tavoittaa Wilma-viestillä, sähköpostitse annulotta.marjanen@kuopio.fi tai puhelimitse 044-7184819.
Toisena erityisopettajana toimii Elina Martikainen, elina.martikainen@kuopio.fi, puh. 0447184574
Opiskelijalla on oikeus saada tarvittaessa tukea lukio-opintoihinsa. Erityisopettajan tehtävänä on tukea opiskelijaa oppimiseen liittyvissä vaikeuksissa (esim. kielelliset vaikeudet kuten lukemisen ja kirjoittamisen vaikeus eli lukivaikeus). Lukion erityisopetus on ensisijaisesti pedagogista tukea, joka kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Erityisopettaja antaa yksilöohjausta, tekee oppimisvalmiuksia mittaavia testejä ja tukee opiskelussa. Hän myös opastaa mahdollisesti tarvittavien erityisjärjestelyjen anomisessa ylioppilaskirjoituksia varten. Huolehdi itse, että saat tarvitessasi luki-todistuksen ylioppilaskirjoitusten ilmoittautumisen liitteeksi.
Lataa tästä esite lukion erityisopetuksesta.
Psykologi- ja kuraattoripalvelut
Psykologien ja kuraattorien työn tavoitteena on tukea opiskelijoiden hyvinvointia yhteistyössä oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Opiskelija voi keskustella kuraattorin tai psykologin kanssa luottamuksellisesti ja maksuttomasti opiskeluun ja omaan elämäntilanteeseen liittyvistä asioista.
Kuraattorin ja psykologin luokse voi hakeutua myös esim. vanhemman, opiskeluterveydenhoitajan, opettajan tai opinto-ohjaajan välityksellä.
Kuraattorit ja psykologit osallistuvat henkilökohtaisen vastaanoton lisäksi erilaisiin opiskelijakohtaisiin sekä oppilaitoksen yhteisöllisiin palavereihin sekä tarvittaessa muihin opiskelijahuollon asiantuntemusta tarvitseviin asiakastilanteisiin.
Psykologit ja kuraattorit työskentelevät Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Yhteydenotto opiskelijahuoltoon:
Yhteyden psykologiin tai kuraattoriin saa parhaiten puhelimitse (soittamalla, jättämällä soittopyynnön tai lähettämällä tekstiviestin) tai Wilma-viestillä. Yhteyden saa myös sähköpostin kautta, mutta tällöin on huomioitava, ettei yhteydenotto välttämättä tavoita opiskelijahuoltoa saman päivän aikana. Kiireellisissä asioissa yhteydenotto tulisi siis tehdä aina puhelimitse. Kuraattorin ja psykologin luokse voi hakeutua myös esim. vanhemman, opiskeluterveydenhoitajan, opettajan tai opinto-ohjaajan välityksellä.
Kuopion kaupungin toisen asteen opiskeluhuollon verkkosivut Tukea toiseen.
Psykologi
Psykologi Tarja Rouhiainen, puh. 044 7184 098 tarja.rouhiainen@pshyvinvointialue.fi
Kallaveden lukion psykologi Tarja Rouhiainen on tavattavissa ajanvarauksella Kallaveden lukiolla tai opiskeluhuollon tiloissa Käsityökatu 41; paikasta sovitaan ajanvarauksen yhteydessä. Kaksoistutkintoa suorittavat opiskelijat voivat ottaa yhteyttä pääsääntöisesti ammatillisen opintoalan mukaiseen psykologiin (yhteystiedot löytyvät www.sakky.fi ) tai yhdessä voidaan selvitellä, kenen vastuualueelle asia parhaiten soveltuu.
Psykologin työn tavoitteena on tukea opiskelijoiden psyykkistä hyvinvointia. Psykologiin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi opiskeluun liittyvän stressin, oppimisen pulmien, masennuksen, ahdistuneisuuden tai yleisen pahan olon tunteiden, ihmissuhteisiin liittyvien huolien ja erilaisten kriisitilanteiden vuoksi. Tarpeen mukaan opiskelija ohjataan jatkotutkimuksiin tai -hoitoon tai muihin palveluihin.
Kuraattori
Kuraattorina toimii Elisa Repo. Kuraattoriin voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai tekstiviestillä puh. 044 7181978 tai sähköpostitse elisa.repo@pshyvinvointialue.fi
Kuraattorin kanssa tapaamisen voit sopia joko lukiolle tai Käsityökatu 41. Kuraattori on tavattavissa koululla useampana päivänä viikossa opiskeluhuollon tiloissa.
Kuraattorin tehtävänä on tukea ja auttaa opiskelijoita erilaisissa elämäntilanteissa lukion aikana. Kuraattorin työskentelytavat ovat keskustelu ja ratkaisujen etsiminen yhdessä opiskelijan kanssa. Kuraattori ohjaa tarvittaessa muiden palvelujen piiriin ja toimii linkkinä koulun ja eri yhteistyötahojen välillä. Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi poissaoloihin, opiskelumotivaatioon, elämänhallintaan, asunto- ja toimeentuloasioihin, itsenäistymiseen, perhe- ja ihmissuhdeasioihin sekä jaksamiseen ja mielialaan liittyen tai muutoin haastavassa elämäntilanteessa.
Tutor-opiskelijat
Tutorit ovat opiskelijoita, jotka toimivat koulumme yhteiseksi hyväksi. Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus olla mukana toiminnassa.
Tutor-opiskelijoille järjestetään erilaisia koulutustilaisuuksia omalla koululla ja muiden koulujen tutoreiden kanssa. Koulutusten ja ideoidensa pohjalta Tutor-opiskelijat järjestävät tapahtumia ja teemapäiviä koulussamme sekä osallistuvat koulumme markkinointiin. Toimintaan kuuluu myös tärkeänä osana uusien opiskelijoiden opastaminen mm. kesällä lukujärjestyksen teossa ja ryhmäytymispäivän järjestäminen.
Ohjaavana opettajana toimii opinto-ohjaaja Annika Jonninen. Aktiivisesta tutor-toiminnasta saa kurssisuorituksen OP03 (1 kurssi / 2 opintopistettä).
Tukiopetus ja tukikurssit
Jos sinulla on vaikeuksia lukiossa jonkin aineen opiskelussa, voit saada tukiopetusta. Kysy lisää aineenopettajalta.
Kallaveden lukio tarjoaa uuden opetussuunnitelman mukaisia (LOPS21) tukikursseja seuraavasti:
- Tukea lukioenglantiin ENA11.
- Ruotsin perusteiden kertaus RUB1 8.
- Tukea pitkän matematiikan opintoihin MAA17.
- Tukea lyhyen matematiikan opintoihin MAB11.
Opiskeluhuoltosuunnitelma
Oppilaitoskohtaisen yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävänä on vastata oppilaitoksen opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmää johtaa rehtori.
Huoltajien opas on tarkoitettu Kuopion kaupungin peruskoulujen ja lukioiden yhteisöllisten opiskeluhuoltoryhmien huoltajaedustajille ja kaikille opiskeluhuoltotyöstä kiinnostuneille huoltajille. Oppaassa kerrotaan opiskeluhuoltotyöstä. Erityisesti avataan sitä, mitä koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö tarkoittaa: mitä se voi olla käytännössä, miten siinä voi olla mukana ja mihin asioihin voi vaikuttaa yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.
Oppilaiden ja opiskelijoiden opas on tarkoitettu Kuopion kaupungin peruskoulujen oppilaskuntien, lukioiden opiskelijakuntien ja muiden osallisuusryhmien käyttöön. Osallisuusryhmillä tarkoitetaan kaikkia peruskoulun tai lukion vaikuttajaryhmiä, kuten esimerkiksi tutoreita. Oppaassa kerrotaan yhteisöllisestä opiskeluhuoltotyöstä: mitä se tarkoittaa, mitä opiskeluhuoltotyö voi olla käytännössä ja miten siinä voi olla mukana
Mikä homma?! Yhteisöllinen opiskeluhuolto -video
**
Yksilökohtainen opiskeluhuolto toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa. Opiskelijan omat toivomukset on otettava huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa. Alaikäisellä on oikeus kieltää huoltajaa osallistumasta itseään koskevan asian käsittelyyn ja saamasta häntä koskevia tietoja painavasta syystä, jos se ei ole selvästi vastoin hänen etuaan. Huoltajalla ei ole oikeutta kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuollon palveluja.
Asian käsittely monialaisessa asiantuntijaryhmässä perustuu opiskelijan suostumukseen. Ellei opiskelijalla ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, suostumuksen antaa huoltaja. Opiskelijan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella hänen asiansa käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskelijahuollon yhteistyötahoja tai opiskelijan läheisiä.